Ik ben gezakt voor mijn rijexamen, wat nu?

Helaas gezakt voor je rijexamen? Dan kan de rijschool een herexamen voor je regelen. Dat kan op zijn vroegst twee weken later. Die tijd heb je minimaal nodig om je voor te bereiden op het volgende examen. Soms zakken mensen vanwege extreme zenuwen één of meer keren voor het rijexamen. Gelukkig bestaat er voor die mensen een goed alternatief: het faalangstexamen. Het faalangstexamen kun je op elk gewenst moment doen, als eerste examen of als herexamen. De rijschool kan het faalangstexamen voor je aanvragen.

4 keer of meer gezakt voor rijexamen

Als je 4 keer binnen 5 jaar bent gezakt voor je rijexamen, doe je de keren daarna een speciaal examen bij het CBR. Dat heet een nader onderzoek rijvaardigheid. De rijschool kan dit voor je reserveren.

Zakken voor een examen is nooit leuk. Maar het gebeurt niet voor niets. Het volgende is dan belangrijk:

  • Luister goed naar de uitleg van de examinator. Dan weet je waar je voor de volgende keer aan moet werken;
  • Als je instructeur is meegereden, kan hij je beter helpen met het vervolg;
  • Ga meteen door met rijlessen. En werk aan de punten die je moet verbeteren. Zo vergroot je jouw slaagkans op het volgende rijexamen.

Nader onderzoek rijvaardigheid

Een nader onderzoek rijvaardigheid is een speciaal examen voor wie 4 keer binnen 5 jaar zakt voor het rijexamen. Dit onderzoek duurt 70 minuten, 15 minuten langer dan een gewoon rijexamen. Daardoor heeft de examinator meer tijd om je op het gemak te stellen. De eisen om te slagen en de rijtijd zijn hetzelfde als bij een gewoon rijexamen.

Omdat een nader onderzoek rijvaardigheid langer duurt dan een gewoon rijexamen, betaal je daarvoor meer. Bij het CBR zijn de kosten voor een nader onderzoek rijvaardigheid voor de auto € 123 in 2018 en dat is € 21 hoger dan voor een gewoon examen. Daarbij komen nog de kosten die je rijschool vraagt voor administratiekosten, het gebruik van de lesauto en de aanwezigheid van de instructeur.

De waardering van www.gewoongeslaagd.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.6/10 gebaseerd op 424 reviews.