Wanneer mag je rijexamen doen?

Je kunt het beste met de instructeur van je rijschool overleggen wanneer je rijexamen mag doen. Die weet het best wanneer je klaar bent om te kunnen slagen voor je examen en hoeveel lessen je daarvoor nodig hebt. Hij kan je uitleggen wat je allemaal moet kunnen en kennen om veilig en zelfstandig te kunnen autorijden.

Om rijexamen te kunnen doen, moet je eerst slagen voor het theorie-examen. En je moet een Gezondheidsverklaring naar het CBR sturen.

Auto – theorie-examen aanvragen

Om rijexamen te kunnen doen, moet je eerst je theorie-examen halen.  Dat kun je het beste doen als je nog maar net met rijlessen bent begonnen. De kennis over de theorie helpt je in de rijlessen. En de instructeur van je rijschool kan je mooie voorbeelden van de theorie laten zien in de praktijk.

Je theorie-examen voor de auto kun je zelf aanvragen bij het CBR via de site Mijn CBR. Je kunt hierbij kiezen uit 20 examencentra. Er zit er altijd wel een bij jou in de buurt. Let goed op dat je op de juiste site zit, dus mijn.cbr.nl. Je hebt sites die heel erg op het CBR lijken, maar daar zijn de kosten hoger.

Op Mijn CBR lees je precies hoe het aanvragen van een theorie-examen gaat. Eenvoudig en snel. Je rijschool kan het theorie-examen ook voor je aanvragen.

Goed om te weten:

  • Er zijn rijscholen die een stappenplan voor een rijopleiding hebben. Je leert dan stap voor stap autorijden in onderdelen. Elk onderdeel wordt afgesloten met een toets. Op een leskaart kun je precies zien hoe ver je bent met je rijopleiding. Daarmee ben je extra goed voorbereid op je praktijkexamen.
  • Voor het examen doet ruim 42% een tussentijdse toets. En dat is niet voor niets. Het is een goede voorbereiding op het rijexamen.

Gezondheidsverklaring

Om rijexamen te kunnen doen, moet je gezond genoeg zijn. Daarom moet je een Gezondheidsverklaring naar het CBR sturen. Doe dat meteen in het begin van je rijopleiding. Soms moet je namelijk naar een medisch specialist. Of een rijtest doen bij het CBR.

Rijexamen aanvragen

Als je instructeur vindt dat je er klaar voor bent, het theorie-examen is gehaald en de gezondheidsverklaring in orde is, mag je rijexamen gaan doen.  Voor het aanvragen van je praktijkexamen moet je eerst je rijschool machtigen. Het aanvragen van het rijexamen doet de rijschool daarna voor jou. Je instructeur kijkt samen met jou naar het meest geschikte moment.

Het CBR wil graag dat je eerste rijexamen voor de auto binnen 7 weken na aanvraag kan worden gereserveerd en herexamens binnen 5 weken. Bekijk hier de bijgewerkte wachttijd om het rijexamen te reserveren.

De waardering van www.gewoongeslaagd.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.5/10 gebaseerd op 456 reviews.