Wat kan ik verwachten van de CBR-examinator tijdens het rijexamen?

Zenuwen voor je examen?  Dan ben je niet de enige. Dat weet de examinator. Dus maak je hierover niet teveel zorgen. De examinator doet zijn best om je op je gemak te stellen. Zodat je het beste uit jezelf kunt halen. Maar je kunt het nooit beter doen dan wat je in de rijles hebt geleerd. Dus: hoe beter je bent voorbereid, hoe groter de kans dat je slaagt.

Hoe werkt de beoordeling tijdens het praktisch rijexamen?

Tijdens het rijexamen beoordeelt de examinator of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op:

  • Je beheersing van de auto
  • Kijkgedrag
  • Of je goed voorrang verleent
  • Inhalen
  • In- en uitvoegen
  • Rijden op kruispunten en rotondes
  • Bijzondere verrichtingen (als je hiervoor geen vrijstelling hebt gekregen bij de tussentijdse toets)

Je krijgt tijdens het examen alle kans om te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft het niet te gaan, maar het moet natuurlijk wel veilig blijven. Het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het verkeer en of je de situatie in de hand hebt. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende kent en kunt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

Bekijk in deze video hoe het rijexamen bij het CBR gaat:

Tip:

Als je vooraf wilt weten hoe het gaat op een rijexamen met een examinator van het CBR, doe dan een tussentijdse toets. Die lijkt op een echt examen. Alleen kun je niet slagen of zakken. Wel kun je wennen aan de examensituatie. Je krijgt handige tips van de examinator, waar je iets aan hebt voor het examen. En je kunt vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen op het examen.

Rij-instructeur wel of niet laten meerijden tijdens rijexamen?

Een examinator vindt het een goede zaak als de instructeur van je rijschool meerijdt met het examen. Vraag dus of die er bij kan zijn. Als je zakt, dan weet de instructeur precies hoe dat komt en kan hij dat behandelen in de rijlessen voor het volgende examen. Als je slaagt, kunnen er nog aandachtspunten zijn waarover de instructeur met jou kan napraten.

Soms kan de instructeur niet meerijden omdat een tweede CBR-medewerker bij het examen is, bijvoorbeeld door een opleiding van de examinator. Dat hoor je voor je examen. Je instructeur is wel aanwezig bij het voorgesprek en nagesprek.

Klacht indienen over CBR-examinator

Een examinator van het CBR doet zijn best om jou tijdens het rijexamen zo goed mogelijk te beoordelen en te behandelen. Een examinator is er niet op uit om je te laten zakken. Het klopt niet dat een examinator elke dag een bepaald aantal kandidaten moet laten zakken.

Toch kan het gebeuren dat je niet tevreden bent over je examinator en dat je een klacht wilt indienen. Als je instructeur is meegereden tijdens het examen, kun je dit met hem bespreken. Hij kan goed inschatten of jouw ervaring overeenkomt met zijn beleving.

Het CBR wil de klacht graag ontvangen om jou zo goed mogelijk te kunnen helpen. Je kunt je klacht over de examinator online doorgeven via de klachtenservice. Natuurlijk mag je hier ook ideeën of complimenten melden!

De waardering van www.gewoongeslaagd.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.6/10 gebaseerd op 424 reviews.